Sallandse tweedaagse 2003

Dag 1

Dit jaar waren de lange-termijnverwachtingen zo veranderlijk als het weer. Soms dacht je: het komt wel goed, de dag erop wanhoop. Uiteindelijk werd het iets ertussenin. De meteo gaf een beeld van veel bewolking die afhankelijk van de snelheid van een overtrekkende trog bij ons wellicht nog op tijd nog goed weer zou brengen. Uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding om toch maar vast op te stellen op zaterdag, zodat we het eventuele venster optimaal zouden kunnen benutten. Dat venster kwam zoals aangekondigd tussen 1500 en 1600. Een beetje laat, maar nooit te laat voor een kleine opdracht. De opdrachten voor dag 1 voor de open klasse en de standaardklasse waren aangepast op het kleine venster. Wellicht dat deze beter richting de onverwachte cumultjes in het noorden had kunnen gaan, maar goed, dat konden we ook niet weten. Ook dat onweer kwam wel heel dichtbij...

In recordtijd werden de deelnemers gelanceerd om aan hun uitdaging te beginnen. Ons lierteam heeft weer super gefunctioneerd. Dat het in de standaardklasse uiteindelijk een wedstrijddag werd, is de verdienste van de 120 km die de winnaar van vorig jaar, Thomas Wiehle, heeft gemaakt. In de open klasse werd voldoende kilometers gemaakt. Maar zij waren dan ook het eerste weg. Deze dag geen finishes, maar toch wisten Jos Minnema en Hadriaan van Nes een flink einde te komen. Uieindelijk won Jos op handicap. 's avonds werd een fantastische Barbecue georganiseerd voor de deelnemers waar ook alle gemaakte foto's werden vertoond. Er werd tot in de (hele) kleine uurtjes doorgefeest op het veld door een aantal ophalers en gasten uit het zuiden des lands (gezellig hoor!).

Dag 2

Dag 2 van de Sallandse Tweedaagse beloofde net als vorig jaar een mooie te worden. Het leek al meteen een vrijwel wolkenloze dag te worden. Jan Broenink verklaard in de morgen echter al dat het wellicht toch nog tot uitdrogende cumulus zou komen. Dat er een scherm vanuit het noorden over zou komen was wel verwacht. Het verhoogde de sportiviteit van de opdracht voor de open en de standaard klasse. Men moest een flink eind, open klasse via Dulmen, Ascheberg en Dinslaken, de standaardklasse via Coesfeld en Dinslaken maar we stelden vroeg op om z.s.m. gebruik te kunnen maken van de verwachte thermiek. Ook dit keer heeft het lierteam laten zien waartoe het in staat is door in 5 kwartier (!) alle deelnemers te lanceren.

Aanhaken S2D 2003

Toen het scherm over Salland trok begon de wedstrijdleiding zich toch af te vragen of de opdracht niet wat "al te sportief" was. Volgens berekeningen zou er toch wel iemand gefinished moeten zijn tegen een uur of 5...? De maximum temperatuur bleef echter 3 graden achter bij de afgegeven Duitse weersverwachting en zelfs 4 graden bij de Nederlandse, waardoor het inderdaad sportief weer was. Thermiekhoogten die door de veel lagere maximum temperatuur tot vierhonderd! meter lager waren dan je kon verwachten, maar vervelender was dat het condensatieniveau nu bijna nergens bereikt werd en de cumulus bewolking daardoor achterwege bleef tot laat in de middag toen er iets vochtiger lucht werd aangevoerd.
Sommige loggerfiles laten ook duidelijk zien hoe laag men soms gedraaid heeft. Een aantal deelnemers stonden dan ook wel erg ver buiten, tot Dinslaken aan toe. We hebben niet iedereen meer teruggezien op het veld, maar de loggerfiles zijn d.m.v. email toch nog aangekomen en verwerkt, zodat ook de uitslagen van dag 2 konden worden gepubliceerd. In de standaardklasse werd de hoofdprijs in de wachtgesleept door Frank Bouwhuis, in de open klasse door dezelfde als vorig jaar, Ronald Termaat.

Samengevat

Al met al bleek ook deze achtste editie van de Sallandse Tweedaagse een groot succes. We willen langs deze weg ook de vele vrijwilligers zoals lieristen, aanhakers, EHBO-ers, sponsoren en anderen bedanken, zonder wie wij deze wedstrijd nooit hadden kunnen organiseren. Wij hopen jullie volgend terug te zien!

De wedstrijdleiding