Winterwerk bij ACS

Het winterwerkseizoen 2007-2007 is alweer in volle gang bij de Aero Club Salland.

Winterwerk bij de ACS

Wat doet men eigenlijk op een zweefvliegclub als het vliegseizoen is afgesloten? Welnu, gedurende deze in Nederland niet thermische en dus voor zweefvliegers minder interessante periode, wordt er onderhoud gepleegd aan het vliegend- en rollend materiaal alsmede aan de gebouwen. Dit onderhoud wordt bij de ACS door de leden zelf verzorgd onder leiding van een aantal rijkserkende technici.

Voor iedere gevlogen start in het afgelopen vliegseizoen dient men één winterwerk uur te maken, wel met een maximum voor de veelvliegers. Op deze manier blijft deze mooie hobby voor iedereen betaalbaar.

Eigen werkplaats

De ACS is in het gelukkige bezit van een mooie eigen werkplaats voor de vliegtuigen, waar onder deskundige leiding van een zweefvliegtechnicus veel van het noodzakelijke onderhoud aan het vliegend materiaal door de leden zelf kan worden gedaan. Bij de ACS werken we nu al een aantal jaren met vaste ploegen aan de vliegtuigen. Dit heeft een groot aantal voordelen, omdat alle leden op de hoogte zijn van de status van het werk èn de "kist" leren kennen als ze een aantal seizoenen hebben meegedraaid.

Gezellige kantine

Tijdens het werk zijn er natuurlijk de koffiepauzes en hiervoor kunnen we terecht in de gezellige club kantine. Deze kantine is gedurende het vliegseizoen het domein van Bep en Fred, die de leden en gasten voorzien van een natje en droogje. Gedurende het winterseizoen wordt de kantine beheerd door de leden zelf. Vaak wordt er op de zaterdagavond een smakelijke maaltijd in elkaar gedraaid door één van de niet onverdienstelijke hobbykoks onder onze leden die hun kookkunsten eens willen botvieren op een wat grotere groep. Geen sinecure, maar vrijwel altijd lukt het om een smakelijke maaltijd op tafel te krijgen.

Ook de koelkast is ruimschoots voorzien, zodat men zittend aan de bar sterke verhalen kan uitwisselen en nog eens de mooie vluchten kan herbeleven van het afgelopen seizoen. Ook een slaapplaats is voorhanden voor diegenen die wat verder weg wonen en het hele weekeinde willen klussen.

Theorie

Tot slot is de winterperiode hèt moment om te werken aan de theorie van het zweefvliegen voor diegene die hun "papiertje" nog moeten halen. Vaak wordt er door een aantal instructeurs een cursus georganiseerd waarbij de leden dan gratis en voor niets worden klaargestoomd voor hun theorie-examens. Deze theorie behelst vakken als navigatie, meteo, instrumenten en voorschriften.