SOD 2009

De Sallandse Overland Dag editie 2009 heeft afgelopen weekend plaats gevonden op het vliegveld van de Aero Club Salland te Lemelerveld. Net als vorig jaar waren gastvliegers van de Eerste Zaanse Zweefvlieg Club (EZZC) ook van de partij omdat ze juist een voorjaarskampje hebben op ons veld.

De loting

Omdat de belangstelling groter is dan het aantal beschikbare zitplaatsen, moet er geloot worden. De organisatie is er ook dit jaar weer in geslaagd dit op een uiterst ludieke manier te realiseren, namelijk in de vorm van het "Sallandse barogram". Iedere deelnemer moest in een tijdspanne van 1 minuut zo ver mogelijk zien te komen langs het parcour zonder dat de zoemer afgaat, waarbij slechts éénmaal "onderuitzakken" was toegestaan (één herkansing dus). De deelnemers met de sterkste zenuwen en vaste hand wisten zo een plaats te veroveren.

De opdrachten

Er zijn een drietal klassen tijdens deze overlanddag, namelijk de "historische", "training" en "grand prix" klasse. De "historische" klasse kreeg als opdracht Salland - Markelo - Vroomshoop - Salland, een afstand van iets meer dan 55 Km. De trainingsklasse, waarvan de winnaar even de "Piet Huysmans" bokaal mag vasthouden, kreeg als opdracht Salland - Markelo - Terlet - Vroomshoop - Salland, ter grootte van bijna 144 Km. De grand prix klasse tenslotte kreeg een opdracht van 233 Km, namelijk Salland - Ruurlo - Terlet - Ahaus - Vroomshoop - Salland.

De wedstrijd

Na het opbouwen en opstellen van het deelnemersveld bleek het weer ons goedgezind en wist vrijwel iedereen direct "weg" te komen om op pad te gaan voor hun opdracht. Helaas was het voorspelde frontje eerder het land overgetrokken dan verwacht zodat de thermiek vroegtijdig uit doofde. Vooral de trainingsklasse werd hier de dupe van, zodat uiteindelijk slechts één deelnemer de opdracht wist rond te vliegen. De rest moest òf de opdracht afbreken òf "buiten" landen. Ook de grand prix klasse had last van het passerende front, zodat ook hier een aantal deelnemers er niet in slaagde de opdracht tot een goed einde te brengen. Bij de historische klasse wist de enige deelnemer in die klasse wèl zijn opdracht tot een goed einde te brengen. Alle SOD '09 uitslagen.

Afsluitend

Ook aan de innerlijke mens was gedacht, zodat alle deelnemers, helpers en aanhang konden genieten van een perfecte BBQ. Tijdens het wachten op de uitslag kon een ieder die daar zin in had een gooi doen naar de prijzenpot van de inmiddels beruchtte "Pub Quizz". Wederom geniaal in elkaar gedraaid en gepresenteerd door quiz masters Martin en Jasper.

De "Piet Huysmans" bokaal werd dit jaar gewonnen door team Axel Horst/Ton Beumer met een ASK21.

Dank aan de organisatie van de SOD die er ook dit jaar weer in geslaagd zijn een succesvolle overlanddag uit de hoge hoed te toveren!