3e plaats voor ACS-er op NK 2009

Dit Pinksterweekeinde kwam er een einde aan de Nederlandse kampioenschappen zweefvliegen die dit jaar op Terlet zijn gehouden. Een van de leden van de Aero Club Salland heeft meegedaan met dit NK in de 18 meter klasse en is er in geslaagd om, in een sterk deelnemers veld, de 3e plaats op het ere podium te pakken!

NK 2009

De Nederlandse Kampioenschappen 2009 zijn dit jaar op het nationale zweefvlieg centrum Terlet bij Arnhem gehouden. Een NK in eigen land dus! De weergoden waren de organisatie welgezind, want er zijn maar liefst 9 wedstrijddagen geweest in de periode van 21 t/m 31 mei 2009. Voor een geldige NK zijn minimaal 4 wedstrijddagen nodig, dus aan die eis is in alle klassen ruimschoots voldaan.

NK 2009 Logo

Waar er vroeger maar één klasse was, zijn er anno 2009 maar liefst 4 klasses, Combi, Club, 18 meter en Open. Deze indeling in klasses heeft overigens alles te maken met de prestaties van de zweefvliegtuigen.
Tijdens de wedstrijd krijgen de piloten opdrachten van de wedstrijdleiding die varieëren tussen de 200 en 500 km. Diegene die de afstand in de korste tijd weet af te leggen wint en krijgt 1000 punten voor de dag overwinning. De rest van het veld krijgt naar ratio minder punten toegekend. Ook strafpunten zijn mogelijk als fouten worden gemaakt, zoals met te hoge snelheid de startlijn oversteken.

ACS bij het NK

Zoals al gemeld in de kop, is ACS-er Hadriaan van Nes geëindigd op de 3e plaats in de 18 meter klasse, die gewonnen is door regerend Europees kampioen Ronald Termaat. Ook andere ACS leden zijn actief geweest tijdens dit NK in de organisatie; o.a. Jasper Grannetia heeft meegeholpen met het bijhouden van de scores, Steven Lanting heeft geholpen bij het werven van sponsors en Martin Grim heeft zich bezig gehouden met de financiële voorbereiding en afronding van het NK. Daarnaast zijn ACS-ers natuurlijk gewoon ook als toeschouwers gaan kijken op Terlet.

De uitslagen

Combiklasse
1. Peter Millenaar VCH 6637
2. Mark Leeuwenburgh ACvZ 6609
3. Alfred-Paul Alfers ACvZ 6139

Clubklasse
1. Patrick van Breemen - Schneider FAC 6800
2. Bart Berendsen TZC - ACvZ 6255
3. Bas Krebbers GeZC 6079

18 meter klasse
1. Ronald Termaat GeZC 6983
2. Sikko Vermeer ACvZ 6710
3. Hadriaan van Nes ACS 6418

Open klasse
1. Peter Batenburg TZC 6972
2. François Jeremiasse WBAC 6945
3. Mark Wering Lasham 6873

Alle winnaars van harte gefeliciteerd!