Prachtige ACS-clubkampioenschappen

Op zaterdag 6 mei is op vliegveld Salland de Sallandse Overlanddag (SOD) gehouden. De SOD is een overlandwedstrijd voor de clubleden van de Aero Club Salland. Alle vliegtuigen van de vereniging en ook nog een groot aantal privevliegtuigen moesten een vooraf bepaald parcours afleggen. De winnaar mag zich "clubkampioen" noemen. Omdat er verschillende vliegtuigen mee deden werd er gevlogen in drie klassen: de historische klasse, de Grand-Prix-klasse (voor alle moderne vliegtuigen) en de trainingsklasse (voor alle lestoestellen). De winnaar van deze laatste klasse kreeg de "Piet-Huysmans-trofee". De overlanddag was tevens de viering van het 35-jarig bestaan van de Aero Club Salland.

De vliegtuigen werden 's morgens bij de briefing verloot onder de clubleden. Alle leden, beginner of ervaren crack, had mogelijkheden om mee te vliegen. De weersvoorspellingen waren hoopvol, maar de harde wind zou roet in het eten kunnen gooien. Hoewel de wind sterk was bleek het toch mogelijk om mooie vluchten te maken. De grandprix-klasse moest van Salland naar Smilde, naar Stadtlohn (over de grens bij Winterswijk), via Vroomshoop weer terug naar Salland (220 kilometer). De trainingsklasse, met alle lesvliegtuigen, moest van Salland naar Coevorden via Neede weer terug naar Salland (130 kilometer). De historische klasse, allemaal oldtimers, moesten van Salland naar de Lichtmis en dan via Nijverdal weer terug (70 kilometer).

Nadat de start van de eerste kist bleek dat er hele goede thermiek was. Binnen een mum van tijd zat de Janus van Erik Klijnstra al op 1800 meter! Het hele startveld, bijna 35 vliegtuigen, werd vervolgens snel opgelierd. De berichten van de piloten waren euforisch: sterk stijgen tot soms wel 2600 meter! Echt uitzonderlijk mooie vliegcondities voor Nederland.

Winaar van de GP-klasse werd uit eindelijk Martin Bierhuizen, in zijn mooie ASW27. Winnaar van de Historsche klasse werd Harrie Wiertz in zijn Ka-8. Speciale vermelding verdient Jan-Peter Visser die met zijn Grunau Baby en de kei harde wind toch nog bijna 35 kilometer heeft afgelegd. Winaars van de "Piet-Huysmans"-trofee, speciaal gemaakt door erelid Rene Karrer, werden Alexander van Rossem en Hadriaan van Nes in de ASK21 van de vereniging.

Na de wedstrijd werd er door alle leden genoten van een lekkere maaltijd, waarna het feest losbarste in de feesttent. 35-jaar moet je immers goed vieren!

Volgend jaar weer!