ACS gaat hellingvliegen

Afgelopen weekend hadden ACS piloten Jasper Granetia en Martin Bierhuizen het voorrecht om bij Eerste Zaanse Zweefvlieg Club mee te mogen vliegen langs de duinen. De Zaanse is de laatste tijd het hellingvliegen langs de Noordzeekust aan het herontdekken en deze keer mochten wij meedoen. Martin Bierhuizen en ik hebben allebei een vluchtje gemaakt met Wycher van Vliet, een instructeur van de Zaanse. Op de foto's (die zijn gemaakt door Philippe Hendriks van de Zaanse) zie je Martin in de Ask-21 van de ACS. In de verte kun je nog net IJmuiden en Wijk aan Zee zien liggen.

De gastheer: de EZZC

De Zaanse heeft een eigen veldje in de duinen bij Castricum. Daar is normaal niet zo heel veel te doen, maar het is wel lekker dichtbij huis voor hen. Er is altijd veel verkeer van en naar Schiphol, dus hoger dan 450 meter mogen ze niet. Voor overlandvliegen is dat natuurlijk niet zo handig, dus dat doen ze dan ook vanaf Terlet of soms ook vanaf Salland. Maar een hoogtebeperking van 450 meter is meer dan genoeg als je op 80 meter over de duinen wilt vliegen met een stevige westenwind.

Hellingvliegen: oude hobby in een nieuw jasje

De Zaanse heeft in het verleden wel vaker aan hellingvliegen gedaan, maar dat was altijd beperkt, want met een houten kist kun je wel starten vanaf Castricum, maar terugvliegen is er niet bij. Het veld ligt ongeveer 1 kilometer van het strand en tussen het strand en het veld kun je niet (ik herhaal: niet) landen, dus landen op het strand was de enige optie. Hoewel dit op zich goed te doen is, is het natuurlijk niet zo vreselijk handig, want ga maar eens een kist ophalen van het strand...

Maar een jaar of twee geleden is een aantal mensen eens gaan rekenen en men kwam tot de conclusie dat het met moderne kisten mogelijk zou moeten zijn om na een mooie hellingvlucht terug te vliegen naar het veld. Na nog een boel rekenwerk besloot men het te proberen en... het werkte. Het werkte zelfs erg goed en de Zaanse is sindsdien stapje voor stapje aan het ontdekken hoe het werkt en wat er allemaal kan. Zo is de Zaanse begonnen met de ASK-21 en de Discus, maar sinds dit jaar vliegt men ook met een Twin Astir en een Ka-6. Welke kisten gebruikt worden hangt af van de sterkte van de wind.

Naast de foto’s kan je onderstaand filmpje bekijken.