Zweefvliegen als wedstrijdsport

Zweefvliegen is een sport die ook veelvuldig in wedstrijdverband wordt beoefend. Op vele vlakken en op verschillend niveau kunnen piloten zich met elkaar meten. Zo zijn er regionale, nationale en internationale (EK en WK) wedstrijden in het overlandvliegen en in het vliegen van aerobatics. Ook zijn er wedstrijden voor de jeugd, voor piloten met oldtimers en natuurlijk allerlei clubkampioenschappen.

Overlandwedstrijd

Startactiviteiten op de S2D 2003

Bij de meeste zweefvlieg- wedstrijden gaat het om het vliegen van een afstandsvlucht. Het doel is dan om een parcours via een aantal keerpunten zo snel mogelijk af te leggen. De opdrachten zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, maar zijn regelmatig groter dan 300 kilometer! Tijdens zo'n wedstrijd moet je de hele tijd afwegingen maken tussen nu hoogte winnen of nu rechtuit vliegen om afstand af te leggen en dan later proberen te stijgen in misschien betere maar misschien wel slechtere thermiek. Degene die het meest strategisch vliegt en dus de afstand het snelst aflegt wint de wedstrijd.

Kunstvliegen

Er worden ook wedstrijden gehouden in het kunstzweefvliegen, ook wel aerobatics genoemd. Met een zweefvliegtuig moet je dan allerlei vooraf aangegeven figuren vliegen, zoals bijvoorbeeld een looping, een rol, 'stall turn' of rugvlucht. Door een jury worden de gevlogen figuren beoordeeld en de piloot met de beste score wordt dus de winnaar.